Neem betere foto’s met de rastermethode

24
Augustus, 2018
Fotografieles

Hoe zorg je dat je foto’s en video’s er béter uitzien? Fotografie is een kunst, er is heel veel te leren. We beginnen bij het begin!

Een eerste tip die je meteen kan toepassen is de rastermethode. Dit is een soort van kadrering.

Het raster zijn die drie lijnen die je soms ziet op het scherm van je camera of smartphone. Het verdeelt je beeld in negen gelijke vierkanten. Om mooie foto’s te trekken zorg je dat de lijnen van het onderwerp van je foto overeenkomen met de lijnen van het raster. Je ziet op afbeelding 1 dat de man tussen de twee middelste lijnen staat. Hij staat precies in het midden van het beeld. Het is dus “gecentreerd”. Dit zorgt voor een mooie foto.

Afbeelding 1: het onderwerp van de foto staat precies in het midden.

Op afbeelding 2 zie je dat de vuurtoren staat op een kruising van de tweede verticale en de eerste horizontale lijn. Als een onderwerp op een kruising van de lijnen ligt, is dit een perfecte esthetische plaats. Anders gezegd: wij gaan dit mooi vinden.

Opfrisser: horizontaal zijn de lijnen van links naar rechts, verticaal zijn de lijnen van boven naar onder.

Afbeelding 2: het onderwerp van de foto staat precies op het snijpunt van twee rasterlijnen.

De tieners van kras Merksem hebben deze theorie meteen in de praktijk gezet tijdens een les in Het Labo (iedere donderdag).  Nima Rasoolzadeh maakte deze les en gaf de opdracht: neem drie foto’s met de rastermethode.

“We gingen op pad met de camera en zagen meteen het verschil.”

Wanneer we het onderwerp van onze foto mooi op de lijnen van het raster zetten, gaat je oog meteen daarnaartoe. De persoon die naar je foto kijkt, kijkt waar jij dat wilt. Zo kan je zorgen dat mensen in één oogopslag je foto “begrijpen”.

Ook onze selfies zijn vanaf nu symetrisch!
#Levelup

Nadat we onze onderwerpen goed hadden leren centreren, probeerden we iets een beetje moeilijker.

We gingen lijnen zoeken in ons beeld, zoals de lijnen onder een brug of de horizon, en zetten die op de lijnen van het raster. Het onderwerp van de foto zetten we in het midden of op de kruisingen van de lijnen.

Dit zorgt ook voor mooie foto’s.

Opfrisser: de horizon is de lijn tussen de aarde en de lucht.